Buffer

Ju längre signalväg desto mer försvinner diskanten, tillslut låter din ton orkeslös och helt utan glöd och intensitet. Det är här en buffer kommer in i bilden

Vad är en Buffer?

En buffert är en aktiv elektronisk krets som håller din gitarrsignal stark och bevarar frekvenserna för ditt gitarrljud. Om du har bra en kabel som inte är så lång och är direkt ansluten till din förstärkare då har du det renaste ljudet du kan få och behöver inte någon buffer. Men, om du har långa kablar och/eller flera effektpedaler och/eller en pedal med en svag effekt kan en buffer hjälpa till att få tillbaka till den rena ”originaltonen”.

Behövs en buffer?

Alla patchkablar eller gitarrkablar har förmågan att samla och lagra energi i form av en elektrisk laddning, dvs  kapacitans. Det fungerar precis som tonkontrollen på din gitarr, den rullar bort den övre delen av registret, diskant. Riktigt dåliga och långa sladdar kan suga bort enormt mycket av din ton, även övre mellanregister. Även väldigt många pedaler efter varandra, även om de har True Bypass, kan påverka originaltonen mer än vad man kan tro på grund av lång signalväg samt flera olika kablar och switchar. Var rädd om din originalton och sörj för kort signalväg med kablar av hög kvalitet.

 En del äldre pedaler själ en hel del av din ton eftersom de håller kretsen ansluten till din signal även när de är avstängda. Dessa kan det vara värt att koppla bort från signalkedjan med hjälp av en True Bypass Mini-Looper.  Vissa pedaler har en svag utgång (impedansen är för hög) och även när de är på kommer de belasta ner signalen efter den med kablar eller andra pedaler. Man kan testa genom att placera en buffer efter en pedal, det skall ”normalt” inte bli någon skillnad alls. Men vissa pedaler kommer låta mycket ljusare, klarare och starkare med en buffert efter dem. Dessa pedaler får hjälp med en buffert efter dem.

Pedaler med inbyggd buffer

Vissa pedaler har buffered bypass, dvs när dom är avstängda så går signalen ändå genom en buffer. Det finns många pedaler som har relativt bra buffers som en del Tube Screamers, vissa Boss delay osv. En eller två bra buffrar på signalvägen till stärkaren kan vara bra och helt okey. Men har man för många buffrar i kedjan kommer ljudet påverkas lite av varje enskild buffer och man blir rånad på sin originalton.

Fuzzar

Vintage pedaler som klassiska Fuzz Face eller Rangemaster funkar inte alls som tänkt med en buffer före. En buffer låter inte dessa pedaler att få klart rent ljud vid lätt spel/avdragen volym på gitarren som är kännetecknet för dessa pedaler och dess magiska sweet spot. En buffer skall således placeras efter denna typ av pedaler.